Gesloten
Avondshow
Deuren open: | 19:30 |
---|---|
Start: | 20:00 |
Einde: | 22:00 |
In dit eenakter laten wij met toneelvereniging het Voetlicht het publiek in 45 minuten proeven van het Gouda in de jaren 70. Een tijd waarin Nederland na de tweede wereldoorlog in bloei stond. De jaren 70 worden vaak omschreven als vrolijk, optimistisch, hoopvol en links. Een beetje meer bloot moest kunnen, op feestjes stonden de sigaretten op tafel en zelfs de mannelijke nieuwslezer had lang haar. Dat is het beeld veel mensen hebben van de jaren 70. Haaks daarop staan de verhalen over de conservatieve en verzuilde Goudse samenleving destijds, waar het beleid van de stad werd gemaakt vanuit de gedachte dat economische groei het hoogste goed was. Onze binnenstad stond er op veel plaatsen verpauperd bij door gigantische leegstand van krotwoningen die door de gemeente liever werden verbouwd tot parkeerplaats dan dat zij in ere werden hersteld.
De Kritiese Siroopwafel kwam op voor meer leefbaarheid binnen Gouda en deed dit in een tijd waarin het, in tegenstelling tot de grote steden van Nederland, in Gouda nog niet gebruikelijk was om als simpele burger tegen het plaatselijke bestuur in te gaan. Als je voor een duppie geboren was werd je geen kwartje en als de heren in pak spreken dan heb je te gehoorzamen. Het klinkt als iets van heel lang geleden maar deze voorzichtige en bescheiden levenshouding is nog duidelijk aanwezig bij oudere generaties.
Opkomen voor leefbaarheid is iets wat wij in deze tijd heel vanzelfsprekend vinden. Binnen onze stad zijn er verschillende groeperingen die zich dagelijks inzetten voor mooie nieuwe initiatieven die leiden tot meer leefbaarheid. In de afgelopen tien jaar is Gouda naar mijn mening voor een heel groot deel door dit soort initiatieven veel leuker en dus leefbaarder geworden. Maar leefbaarheid is meer dan hippe muziektaferelen, jonge heren met volle baarden en terrassen óp het marktplein. Het is ook iets wat we in onze tijd met toenemende mate lijken te moeten verdedigen. Leefbaarheid heeft bijvoorbeeld ook te maken met veiligheid, bevolkingssamenstelling, groenvoorziening, de waarde van de woningen in jouw buurt en gemeenschapszin. Best wel een dingetje, die leefbaarheid.
Wij willen met dit eenakter de bezoeker informeren en inspireren. Daarnaast hopen wij dat de creativiteit, het idealisme en de broederlijke samenwerking van deze groep Gouwenaars naast een mooie blik in de achteruitkijkspiegel ook leidt tot het besef van het belang van mensen die niet meegaan in de stroom van hoe het hoort.
Geprogrammeerd in samenwerking met Suus Events