za 16 apr 2022

Kritiese Siroopwafel

Middagshow

Deuren open: 14:30
Start: 15:00
Einde: 17:00
Regulier: €12.50
Leden: €10.50

Over Kritiese Siroopwafel

In dit eenakter laten wij met toneelvereniging het Voetlicht het publiek in 45 minuten proeven van het Gouda in de jaren 70. Een tijd waarin Nederland na de tweede wereldoorlog in bloei stond. De jaren 70 worden vaak omschreven als vrolijk, optimistisch, hoopvol en links. Een beetje meer bloot moest kunnen, op feestjes stonden de sigaretten op tafel en zelfs de mannelijke nieuwslezer had lang haar. Dat is het beeld veel mensen hebben van de jaren 70. Haaks daarop staan de verhalen over de conservatieve en verzuilde Goudse samenleving destijds, waar het beleid van de stad werd gemaakt vanuit de gedachte dat economische groei het hoogste goed was. Onze binnenstad stond er op veel plaatsen verpauperd bij door gigantische leegstand van krotwoningen die door de gemeente liever werden verbouwd tot parkeerplaats dan dat zij in ere werden hersteld.

De Kritiese Siroopwafel kwam op voor meer leefbaarheid binnen Gouda en deed dit in een tijd waarin het, in tegenstelling tot de grote steden van Nederland, in Gouda nog niet gebruikelijk was om als simpele burger tegen het plaatselijke bestuur in te gaan. Als je voor een duppie geboren was werd je geen kwartje en als de heren in pak spreken dan heb je te gehoorzamen. Het klinkt als iets van heel lang geleden maar deze voorzichtige en bescheiden levenshouding is nog duidelijk aanwezig bij oudere generaties.

Opkomen voor leefbaarheid is iets wat wij in deze tijd heel vanzelfsprekend vinden. Binnen onze stad zijn er verschillende groeperingen die zich dagelijks inzetten voor mooie nieuwe initiatieven die leiden tot meer leefbaarheid. In de afgelopen tien jaar is Gouda naar mijn mening voor een heel groot deel door dit soort initiatieven veel leuker en dus leefbaarder geworden. Maar leefbaarheid is meer dan hippe muziektaferelen, jonge heren met volle baarden en terrassen óp het marktplein. Het is ook iets wat we in onze tijd met toenemende mate lijken te moeten verdedigen. Leefbaarheid heeft bijvoorbeeld ook te maken met veiligheid, bevolkingssamenstelling, groenvoorziening, de waarde van de woningen in jouw buurt en gemeenschapszin. Best wel een dingetje, die leefbaarheid.

Wij willen met dit eenakter de bezoeker informeren en inspireren. Daarnaast hopen wij dat de creativiteit, het idealisme en de broederlijke samenwerking van deze groep Gouwenaars naast een mooie blik in de achteruitkijkspiegel ook leidt tot het besef van het belang van mensen die niet meegaan in de stroom van hoe het hoort.

Geprogrammeerd in samenwerking met Suus Events

Over het evenement

Tickets

Regulier: €12.50

Leden: €10.50

Tijden

Aanvang: 14:30

Start: 15:00

Einde: 17:00

Over de Venue

Poppodium So What! is het bruisende muziekcentrum van Gouda en omgeving en organiseert het hele jaar door verschillende evenementen voor jong en oud. Of je nu houdt van rock, pop, hiphop of elektronische muziek, er is voor ieder wat wils bij So What!

Met een capaciteit van 420 bezoekers is So What! een intieme locatie in het hart van Gouda, waar je dicht bij je favoriete artiesten kunt staan en de energie van de muziek kunt voelen. Het is de perfecte plek om lokale en nationale talenten te ontdekken en om te genieten van bekende artiesten in een gezellige en ongedwongen sfeer.

Naast de reguliere concerten organiseert So What! ook speciale evenementen, zoals clubavonden en themafeesten, die plaatsvinden op unieke locaties in en rondom Gouda. Of je nu alleen komt, met vrienden of met je partner, bij So What! ben je altijd welkom.

De kaartjes voor de evenementen van So What! zijn betaalbaar en gemakkelijk online te kopen. Mis dus geen enkel optreden van jouw favoriete artiest en houd de website van So What! in de gaten voor het laatste nieuws en de volledige evenementenkalender in en rondom Gouda.

Kortom, als je op zoek bent naar een avond vol muziek, gezelligheid en leuke mensen in Gouda en omgeving, dan is Poppodium So What! de place to be. Kom langs en ontdek wat So What! te bieden heeft voor de lokale muziekliefhebbers en bezoekers van buiten de stad!