vr 04 nov 2022

Marble Sounds

Een brug tussen postrock en keurig georkestreerde pop, met een gezonde dosis melancholie

Deuren open: 20:30
Start: 21:00
Einde: 01:00
Regulier: €15
Leden: €13

Over Marble Sounds

Marble Sounds, de band rond frontman en bezieler Pieter Van Dessel, draait al meer dan 10 jaar mee aan de top van de Belgische muziekscene. Een straffe prestatie, zeker als je bedenkt dat Van Dessel zelden de gemakkelijke weg kiest en zichzelf muzikaal wil blijven uitdagen. Zo gooit hij het na de eerste twee platen en het overdonderende succes van single ‘Leave a Light on’ over een andere boeg: de gitaar zet een stapje achteruit, terwijl piano en strijkers meer op de voorgrond treden. Marble Sounds slaat een brug tussen postrock en keurig georkestreerde pop, al baden de songs en platen nog steeds in een gezonde dosis melancholie, een constante in het werk van Van Dessel.

Anno 2021 wordt het roer opnieuw omgegooid: met de frisse wind van een nieuw team (label, boeker) in de zeilen, stuurt Van Dessel zijn Marble Sounds andermaal naar nieuwe horizonten. Eerste single ‘Quiet’ zet de toon en is een schot in de roos: de bedwelmende piano, strijkers en vocale harmonieën voeren je mee naar een zinnenprikkelend universum, waar ook Sufjan Stevens, Damien Jurado en Ólafur Arnalds je verwelkomen.

Het publiek drukt de band nog wat steviger aan de borst, de pers schuwt de superlatieven niet en de grote radiozenders in België, Nederland en Frankrijk draaien de song grijs, nochtans een kleur die je niét aantreft in de warme poëzie van Marble Sounds. ‘Quiet’ krijgt zelfs een prominente plek op de soundtrack van het laatste seizoen van de prestigieuze tv-serie ‘Undercover’.
Opvolger ‘Never Leave My Heart’ licht de sluier over de sound van het langverwachte nieuwe album nog wat verder op. Vanuit een bezwerende piano en Van Dessels fluweelzachte stem ontvouwt de song zich tot een weelderig georkestreerde indiepopparel. Dit is het nieuwe Marble Sounds: meesterlijk opgebouwde songs die betoveren met virtuoze melodieën en klanken. En uiteraard is de vertrouwde melancholie nooit ver weg.

Met zoveel schoonheid duiken wij heel graag 2022 in, het jaar van het vijfde album van Marble Sounds. Dat wordt niet zomaar een sterke plaat van een topband, maar een nieuw ijkpunt, in eigen land én daarbuiten. Van Dessel kiest opnieuw niet voor de gemakkelijke weg – hij neemt ook de productie voor zijn rekening – maar doet waar hij goed in is: muzikaal blijven evolueren naar een steeds meer uitgepuurde doch grootse, internationale sound, en zo een steeds breder en groter muziekminnend publiek aanspreken. En wij gaan met heel veel plezier nog eens meer dan 10 jaar mee.

Foto: © Johannes Vande Voorde

Voorprogramma: Wolf Vanwymeersch

Wolf Vanwymeersch zette zijn eerste muzikale stappen bij Waldorf en leerde lopen bij The Van Jets. Na zijn reis met Elefant gaat hij nu op solo expeditie. Op 6 mei 2022 presenteert hij zijn eerste soloalbum ‘The Early Years’.

‘The Early Years’ is een album dat reflecteert en nostalgisch stilstaat bij het leven van de Vlaamse singer-songwriter en gitarist tot nu toe. Nummers die terugblikken op zijn jeugdjaren worden gecombineerd met liedjes die Wolf daadwerkelijk tijdens zijn jonge jaren schreef.

Hoewel zijn roots in de elektrische gitaarmuziek (Waldorf, The Van Jets, Raketkanon en Ian Clement) liggen, deelt Wolf Vanwymeersch op ‘The Early Years’ zijn versie van singer-songwriter muziek. Tijdens de opnames van het album liet hij de elektrische gitaar zoveel mogelijk links liggen, leerde gitaar te spelen zonder plectrum, om zo voor een combinatie van akoestische gitaren en elektronische sounds te kunnen gaan.

Vanwymeersch schrijft zijn hele leven al eigen nummers, maar sinds die verwoeste lockdown is de tijd rijp om ze uit te brengen en live te spelen. De korte documentaire van Anton Coene, al jaren een goede vriend van Vanwymeersch, en de eerste single ‘Not To’ waren een fantastisch voorproefje. Wolf, opgegroeid met The Beatles, metal en Cohen, denkt liever niet in hokjes, maar in sferen. Zijn melodieën zijn pakkend en de songstructuren verraden een ongebruikelijk muzikaal brein.

Hij is een muzikant die ervan houdt om verschillende geluiden te laten botsen, zoals singer-songwritermuziek en elektronische muziek. Live wordt Vanwymeersch vergezeld door twee ervaren muzikanten: Stijn Vanmarsenille (Future Old People Are Wizards, Elefant) en Roeland Vandemoortele (Too Tangled, Rick de Leeuw).


Geprogrammeerd in samenwerking met De Goudse Schouwburg


Vrijdagen zijn toegankelijk vanaf 12 jaar. Voor meer informatie mail naar info@so-what.nl

Over het evenement

Tickets

Regulier: €15

Leden: €13

Tijden

Aanvang: 20:30

Start: 21:00

Einde: 01:00

Over de Venue

Poppodium So What! is het bruisende muziekcentrum van Gouda en omgeving en organiseert het hele jaar door verschillende evenementen voor jong en oud. Of je nu houdt van rock, pop, hiphop of elektronische muziek, er is voor ieder wat wils bij So What!

Met een capaciteit van 420 bezoekers is So What! een intieme locatie in het hart van Gouda, waar je dicht bij je favoriete artiesten kunt staan en de energie van de muziek kunt voelen. Het is de perfecte plek om lokale en nationale talenten te ontdekken en om te genieten van bekende artiesten in een gezellige en ongedwongen sfeer.

Naast de reguliere concerten organiseert So What! ook speciale evenementen, zoals clubavonden en themafeesten, die plaatsvinden op unieke locaties in en rondom Gouda. Of je nu alleen komt, met vrienden of met je partner, bij So What! ben je altijd welkom.

De kaartjes voor de evenementen van So What! zijn betaalbaar en gemakkelijk online te kopen. Mis dus geen enkel optreden van jouw favoriete artiest en houd de website van So What! in de gaten voor het laatste nieuws en de volledige evenementenkalender in en rondom Gouda.

Kortom, als je op zoek bent naar een avond vol muziek, gezelligheid en leuke mensen in Gouda en omgeving, dan is Poppodium So What! de place to be. Kom langs en ontdek wat So What! te bieden heeft voor de lokale muziekliefhebbers en bezoekers van buiten de stad!