vr 01 jul 2022

TAPE TOY + Fokko

Een pretband tussen sprankelende pop en snedige rock, en de artiest achter de punkhit "Karin Heeft Geen Corona".

Deuren open: 20:30
Start: 21:00
Einde: 01:00
Regulier: €10
Leden: Gratis

Over TAPE TOY + Fokko

TAPE TOY

‘Roos zingt en speelt gitaar, Wesley speelt gitaren, Maurice bast en Marc drumt.
Dat van die som der delen is dus waar. Alle vier TAPE TOY’s staan hun persoontje, maar stop ze in een hok of duw ze op een podium en er gebeuren (te) gekke dingen. Die chemie was er al toen ze net begonnen en is nu zo’n drie jaar, zeven singles en een indrukwekkende rits optredens later nog sterker.

Wat ook waar is is dat oefening kunst baart. En kunde. Het nieuwe album laat een band horen die op alle vlakken is gegroeid. Alles is een niveautje en soms wel twee opgeschroefd, de songs, de productie, de performance.

Wat opvalt is dat TAPE TOY ook een serieuze kant blijkt te hebben. We leerden de band kennen als een stel onbezorgde jonge honden met een duidelijke missie; de boel op stelten zetten. Dat lijkt niet meer het enige doel. Een deel van de nieuwe nummers getuigt van diepgang, van een diepere dimensie. Onder de oppervlakte heeft het altijd al een beetje gebroeid bij TAPE TOY, maar die donkere kant komt nu duidelijk naar boven.

Dat heeft zo zijn redenen. 2020 was een rampjaar voor muzikanten. Niet kunnen optreden viel de TAPE TOY’s erg zwaar. Alsof je een kind zijn speelgoed afneemt of een schilder zijn penseel. Plotseling stond alles op losse schroeven. Dat stemde tot introspectie wat weer zijn weerslag had op de nieuwe songs. Maar TAPE TOY is en blijft een pretband, die kundig laveert tussen sprankelende pop en snedige rock. Ook hun interne, geheel eigen logica is nog geheel in tact. De band gaat links als rechts voor de hand ligt. En nergens klinkt het geforceerd, nooit klinkt het als een trucje. Het klinkt gewoon als TAPE TOY.’


Fokko

Puntige powerpopnummers in het Nederlands; Fokko schrijft ze sinds jaar en dag en hier heb je er weer zeven. Nu laat poes Pien zich niet aaien, kan geen emoticon zijn relatie meer redden en wordt er passief agressief escargots gesnaaid op de camping. Muzikaal beukt en rockt het ondertussen naar hartenlust. In single Geluksmomentje snikken melancholische gitaren om de onbereikbare treinliefde Sanne, waarmee Fokko wel van alles wil, maar “alleen maar in gedachten, want in het echt gaat alles stuk”. Al met al wordt hier een kleurrijk kwartier aan relationele onvermogens geserveerd, met een portie gecultiveerde lulligheid, op een bedje van gitaargeweld, afgetoefd met een klodder melodisch vernuft. Even prakken. Voila! FF.

Fokko de band ontstaat in 2013, wanneer liedjesschrijver Fokko Mellema uit Kampen na punkrockband Jeremy’s en nederrockband Want Want onder zijn eigen voornaam een akoestische huiskamer-act begint. Daarbij wordt hij bijgestaan door Bob Boeve (ex-Want Want) en multi-instrumentalist Gelke Boontje. Ze nemen in 2014 en 2015 drie EP’s op (Fokko I, Fokko II, Fokko III) en spelen zich een slag in de rondte. Toch krijgt Fokko heimwee naar zijn elektrische gitaar en in zijn toenmalige woonplaats Breda werkt hij enigszins geïsoleerd aan nederrockplaat Stadaarnietzodoeiets (2019), waarin hij samen met zijn nieuwe band en producer Guido Aalbers op een zwaarder gitaargeluid uitkomt, als omlijsting voor de kenmerkende directe teksten. Muzikaal is inspiratie te horen van Weezer, The Presidents of the United States of America en zo nog wat 90’s rock bands die hun weg weten met pakkende hooks en puntige songstructuren. Single Goeroe (ft. Aafke Romeijn) wordt opgepikt door KINK en 3FM en de band vindt als eigenzinnige rock act zijn draai in o.a. de Popronde. De energieke rockshow, gecombineerd met Fokko’s droogkloterige presentatie krijgt steeds meer vorm. Begin 2020 luidt losse single KTLL (u mag een klinker kopen) de globale impasse in. Fokko weet even niet wat ‘ie met zichzelf aan moet, koopt een synthesizer, herpakt zichzelf, en luidt uiteindelijk met coronapunkhit Karin Heeft Geen Corona 2021 in, die van KINK en 3FM tot QMusic en Radio 2 gedraaid wordt. Samen met lockdownsingle Alles Gaat Kapot En Ik Trek Het Niet Meer is dit het startschot voor het uitwerken van de EP FF. Hiervoor trekt Fokko zich na een zomerse anderhalvemetertour terug in de studio om vijf aanvullende tracks op te nemen, met de release van Gebakje in oktober al als voorproefje.

Over het evenement

Tickets

Regulier: €10

Leden: Gratis

Tijden

Aanvang: 20:30

Start: 21:00

Einde: 01:00

Over de Venue

Poppodium So What! is het bruisende muziekcentrum van Gouda en omgeving en organiseert het hele jaar door verschillende evenementen voor jong en oud. Of je nu houdt van rock, pop, hiphop of elektronische muziek, er is voor ieder wat wils bij So What!

Met een capaciteit van 420 bezoekers is So What! een intieme locatie in het hart van Gouda, waar je dicht bij je favoriete artiesten kunt staan en de energie van de muziek kunt voelen. Het is de perfecte plek om lokale en nationale talenten te ontdekken en om te genieten van bekende artiesten in een gezellige en ongedwongen sfeer.

Naast de reguliere concerten organiseert So What! ook speciale evenementen, zoals clubavonden en themafeesten, die plaatsvinden op unieke locaties in en rondom Gouda. Of je nu alleen komt, met vrienden of met je partner, bij So What! ben je altijd welkom.

De kaartjes voor de evenementen van So What! zijn betaalbaar en gemakkelijk online te kopen. Mis dus geen enkel optreden van jouw favoriete artiest en houd de website van So What! in de gaten voor het laatste nieuws en de volledige evenementenkalender in en rondom Gouda.

Kortom, als je op zoek bent naar een avond vol muziek, gezelligheid en leuke mensen in Gouda en omgeving, dan is Poppodium So What! de place to be. Kom langs en ontdek wat So What! te bieden heeft voor de lokale muziekliefhebbers en bezoekers van buiten de stad!