Geschiedenis

De kleurrijke geschiedenis van de Goudse jeugdsociëteit

Op 3 maart 1963 werd de Goudse Jazz Sociëteit opgericht en gevestigd in Gouda, Oosthaven 50 in het gebouw van de Goudse Dilettantenbond. Deze ruimte werd gedeeld met de Goudse Jeugd Sociëteit. Na een jaar verhuisde de Goudse Jazz Sociëteit naar de Peperstraat, waar men twee oude klaslokalen in een voormalige school betrok (boven ‘Over de Brug’). Op 28 november 1967 werd de naam van de Sociëteit veranderd in ‘So What!’, naar een nummer van Miles Davis en werden de oprichtingsstatuten opgesteld.

In 1970 kwamen de grootste veranderingen. Nadat twee jaar eerder een actie om de molen ‘‘t Slot’ als sociëteitsruimte te krijgen was mislukt, werd na veel gepraat met de Gemeente toestemming verkregen om de oude Asschuur aan de Vest tot soosruimte te verbouwen. Na drieënhalve maand verbouwen werd op 10 oktober 1970 de huidige ruimte betrokken. Het pand werd voor die tijd onder andere gebruikt als stalhouderij en als opslag door de Dienst Gemeente Reiniging. De Aschschuur is een van de vele monumenten in Gouda. Onder meer vanwege de cultuurhistorische waarde, als typologisch voorbeeld en vanweg de markante ligging langs de Turfsingel is het pand erkend als rijksmonument.

Geschiedenis - Asschuur van So What!
De Asschuur van So What!

Na 15 jaar gebruik werd in het seizoen 1985 / 1986 besloten over te gaan tot de -tot nu toe laatste- grote verbouwing. Gedurende een klein half jaar werd het pand geïsoleerd, de voorzaal in een modern jasje gestoken, een nieuwe bar gebouwd, nieuwe dames- en herentoiletten gebouwd en een goede verwarming- / ventilatie-installatie aangelegd. Ongeveer een jaar later volgde de bouw van een nieuwe bestuurskamer op de zolder.

Nadien is er ook nog een sluis aangebouwd aan de achterzijde van het pand. Dit om de geluidsisolatie te verbeteren. In 1993 is er op de SAC-Zolder een nieuw artiestenhok gebouwd. Het oude artiestenhok wordt nu gebruikt door de Pa- / Licht. De laatste grote verandering tot nu toe is gedaan in 1997. Toen is er op de tussenzolder een hok gebouwd speciaal voor het secretariaat en de penningen zodat zij hun werkzaamheden niet meer in de bestuurskamer hoefden te verrichten.